Платна за херния: Пробив в лечението

Платна за херния: Пробив в лечението

9 януари 2024

Какво е херния?

 

В световен мащаб операцията на херния е една от най-често извършваните клинични интервенции. Корекциите на вентрална и ингвинална херния са сред първите пет най-извършвани хирургични процедури годишно в световен мащаб. (1)

 

Хернията е често срещано състояние, което възниква при изсипване на орган или тъкан през слабо място в коремната стена. Слабото място е вроден или придобит дефект в мускулната или съединителнотъканната обвивка. Най-често хернии се образуват на коремната стена, но могат да се образуват и на други места в тялото, например в областта на слабините, бедрото, гърдите или врата. Ако не се лекува, хернията може да бъде болезнена и да доведе до усложнения.

 

Полипропиленово платно за херния

 

Полипропиленовото платно за херния е иновативно медицинско изделие, което е проектирано да осигури трайно и ефективно решение при лечение на херния. Мрежата за херния, известна още като хирургическо платно за херния, е хирургично изделие, използвано за поддържане на увредена тъкан около херния, докато тя зараства. Полипропиленовите (PP) мрежи осигуряват адекватно решение за лечение на различни видове хернии.

 

Основни видове платна за херния

 1. Стандартно полипропиленово платно за херния - нерезорбируемо
 2. Частично резорбируемо платно с Полигликолид ко-капролактон и Полипропилен.

 

По време на интервенция, хирурзите поставят мрежата (платното) върху отворената херния. Те използват конци или хирургическо лепило, за да поставят мрежата на място. С течение на времето тъканта на пациента се сраства в малките пори на мрежата и укрепва мускулната стена. Това създава съединителна тъкан, която укрепва мястото на херния. Времето, необходимо за възстановяване на херния, варира от 30 минути до два часа. Видът на операцията и техниката, които хирургът използва, има значение. Някои техники изискват локална анестезия, а други изискват обща анестезия.

 

Платно за херния от полипропилен PROLUS®

Стандартно полипропиленово платно

 

Полипропиленовото платно за херния е стерилна, нерезорбируема хирургическа мрежа, която е изработена от висококачествен полипропилен. Предлага се в различни размери и форми, за различни видове херния и клинични случаи. Мрежата е изрязана с лазерна машина, за да се осигури прецизна форма и да се предотврати разтриването на ръбовете. Освен това, платното е прозрачно и гъвкаво, което го прави лесно за използване както при целиоскопия, така и при лапаротомия.

 

Монофиламентната мрежа осигурява големи пори, улесняващи врастването на фиброзните съдове и подобрено съответствие. Полипропиленът е най-популярният материал при лечение с херниално платно. Синтетичният неабсорбиращ се полипропиленов материал е устойчив и на инфекции. (3,4)

 

Предимства на незорбируемо платно

 

Полипропиленовото платно за херния предлага редица предимства пред традиционните методи за възстановяване на херния, включително:

 1. Отлични многопосочни механични свойства и изключителна устойчивост на разкъсване: Това означава, че мрежата може да издържи на напрежението и напрежението на коремната стена без разкъсване.
 2. Без свиване, осигуряваща дълготрайна стабилност на материала: Това означава, че мрежата няма да се свие с течение на времето, което може да спомогне за запазване на нейната ефективност.
 3. Висока якост и устойчивост на скъсване за постоянна опора: Това означава, че мрежата ще осигури здрава и издръжлива опора за коремната стена, което може да помогне за предотвратяване на рецидив.
 4. Добра памет за формата: Това означава, че мрежата ще се върне в първоначалната си форма след разтягане, което може да помогне за осигуряване на плътно прилепване към коремната стена.
 5. Пропусклива, с висок капацитет за колонизация, добро врастване в тъканите и интеграция: Мрежата е проектирана да позволява на клетките да растат в нея, което може да помогне за интегрирането й в околната тъкан.
 6. Прозрачен и гъвкав за лесна употреба при целиоскопия и лапаротомия: Мрежата е прозрачна, което я прави лесна за наблюдение по време на операция. Освен това е гъвкава, което я прави лесна за манипулиране.

 

Частично резорбируемо платно

 

Частично резорбируемото полипропиленово платно е имплантируем материал, който се използва за лечение на хернии. Той е изработен от комбинация от два полимера - полигликолид-ко-капролактон (PGACL) и полипропилен. PGACL е биоразградим полимер, който постепенно се разгражда и абсорбира от тялото за около 90 дни. (2) Полипропиленът е устойчив материал и осигурява дълготрайно подсилване на тъканта.

 

Платното за херния с полигликолид-ко-капролактон (PGACL) демонстрира подобрена тъканна интеграция на мрежата с околните тъкани. С херниалните платна с PGACL се постига по-здраво съединение, по-бързо възстановяване и намален риск от рецидив на херния.

 

Частично резорбируемите херниални платна имат предимството, че не се усещат като чуждо тяло от пациента. Това е така, защото 50% от платното се резорбира в тялото през първите няколко месеца след операцията. Това намалява опъна и твърдостта в областта на операцията, което може да доведе до по-голям комфорт за пациента.

 

Частично резорбируемо платно за херния PRO-AB®

Предимства

 

Частичното резорбируемо полипропиленово платно има няколко предимства пред другите видове херниални платна, включително:

 1. По-леко тегло, което води до по-добро удобство за пациента.
 2. Помага за поддържане на мястото на дефекта в коремната стена.
 3. По-лесна манипулация и по-лесно да се постави правилно.
 4. По-добра устойчивост на разкъсване, което помага да се предотврати повторното отваряне на хернията.
 5. По-добра тъканна интеграция, което означава, че е по-вероятно да се съчетае със здрава тъкан.
 6. Големи пори, които позволяват на течностите и клетките да преминават, което може да ускори процеса на оздравяване.
 7. Частичното резорбируемо полипропиленово платно е подходящо за лечение на различни видове хернии, включително ингвинални хернии и вентрални хернии.

 

Показания за употреба

 

Полипропиленовото платно - стандартно или частично резорбируемо, е предназначено за лечение на инцизионни, ингвинални, феморални, пъпни и вентрални хернии. Може да се използва както при целиоскопия, така и при лапаротомия.

 

Клинични резултати

 

Клиничните данни показват, че полипропиленовата мрежа Prolus® работи по предназначение с минимални неблагоприятни ефекти, минимална първоначална възпалителна тъканна реакция и преходно локално дразнене на мястото. Както при всички чужди тела, полипропиленовата мрежа може да влоши съществуваща инфекция. (1,5)

 

Странични ефекти и неблагоприятни събития се появяват при малка част от пациентите и са предимно сравнение с преобладаващите ползи, показва, че монофиламентната нерезорбируема полипропиленова мрежа има благоприятно съотношение полза-риск. (1)

 

При частично резорбируемата мрежа за херния Pro-AB® последните доказателства документират широк диапазон от следоперативна болка до 6%, инфекция на хирургичното място (SSI) от 0,34 до 4,11% и честота на повторна поява на херния от 0,5 до 15% в зависимост от мястото на херния. Странични ефекти и неблагоприятни събития възникват при малка част от пациентите и сравнението с преобладаващите ползи показва, че частично резорбируемото платно за херния Pro-AB® с PGACL и PP има благоприятно съотношение полза-риск. (2,9)

 

Заключение

 

Полипропиленовото платно за лечение на хернии Prolus® е нов и иновативен продукт, който революционизира лечението на херния. Това е ефективно, безопасно и трайно решение, което може да осигури облекчение от болката и дискомфорта при херния. Частично резорбируемото платно Pro-AB® е по-висок клас херниално платно, предназначено за случаите с по-високи изисквания към резултатите от лечението. По-лекото тегло в комбинация с по-големите пори спомагат за отлична тъканна интеграция и по-бързо възстановяване.

 

Полипропиленовите платна за херния Prolus® и Частично резорбируеми платна Pro-AB® се предлагат в България в различни размери. Свържи се с нас за повече информация.

 

Библиография

 1. Lotus Surgicals. CLINICAL EVALUATION REPORT Monofilament Polypropylene Mesh (Prolus® / Prolus® Lite / Prolus® Ultra Lite). Lotus Surgicals Pvt. Ltd. 2022;(02).
 2. Lotus Surgicals. CLINICAL EVALUATION REPORT POLY(GLYOCOLIDE-CO-CAPROLACTONE) & POLYPROPYLENE PARTIALLY ABSORBABLE LIGHT WEIGHT MESH (PRO-AB®). Lotus Surgicals. 2022;(02).
 3. Procter, Levi & Falco, Erin & Fisher, John & Roth, John. (2009). Abdominal Wall Hernias and Biomaterials. 10.1007/978-3-642-00534-3_19.
 4. Gefen, Amit. (2009). Bioengineering Research of Chronic Wounds: A Multidisciplinary Study Approach. 10.1007/978-3-642-00534-3, pp. 425-447.
 5. da Silveira SDRB, Auge AP, Jarmy-Dibella ZI, Margarido PF, Carramao S, Alves Rodrigues C, Doumouchtsis SK, Chada Baracat E, Milhem Haddad J. A multicenter, randomized trial comparing pelvic organ prolapse surgical treatment with native tissue and synthetic mesh: A 5-year follow-up study. Neurourol Urodyn. 2020 Mar;39(3):1002-1011.
 6. Hiltunen R, Nieminen K, Takala T, Heiskanen E, Merikari M, Niemi K, Heinonen PK. Low-weight polypropylene mesh for anterior vaginal wall prolapse: a randomized controlled trial. Obstet Gynecol. 2007 Aug;110(2 Pt 2):455-62
 7. Furnée E, Hazebroek E. Mesh in laparoscopic large hiatal hernia repair: a systematic review of the literature. SurgEndosc. 2013 Nov;27(11):3998-4008. doi: 10.1007/s00464-013-3036-y. Epub 2013 Jun 21. PMID: 23793804.
 8. Di Vita G, Patti R, Barrera T, Arcoleo F, Ferlazzo V, Cillari E. Impact of heavy polypropylene mesh and composite light polypropylene and polyglactin 910 on the inflammatory response. SurgInnov. 2010 Sep;17(3):229-35. doi: 10.1177/1553350610371334. PMID: 20798094.
 9. Polish Hernia Study Group, śmietański M. Randomized clinical trial comparing a polypropylene with a poliglecaprone and polypropylene composite mesh for inguinal hernioplasty. Br J Surg. 2008 Dec;95(12):1462-8. doi: 10.1002/bjs.6383. Erratum in: Br J Surg.2009 Jun;96(6):696. PMID: 18991255
 10. Brandsma HT, Hansson BM, V-Haaren-de Haan H, Aufenacker TJ, Rosman C, Bleichrodt RP. PREVENT ion of a parastomal hernia with a prosthetic mesh in patients undergoing permanent end-colostomy; the PREVENT-trial: study protocol for a multicenter randomized controlled trial. Trials. 2012 Nov

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар и инсулинови помпи Medtrum по здравна каса.

Прочети още

Безплатни сензори за Диабет тип 1. Виж дали покриваш критериите и избери Medtrum.

Прочети още

Kомпактна инсулинова пач помпа без тръби за по-добър контрол на диабета. Вече е възможно.

Прочети още

Как да се справим с тях и кое е ефикасното решение в една бутилка?

Прочети още

Интелигентни системи за лечение при фрактури. Без ортопедични импланти и винтове.

Прочети още

Направленията за хоспитализация са вече електронни, а НЗИС ще има информация за свободните легла в болниците в реално време.

Прочети още

Столичната регионална здравна инспекция въведе временни противоепидемични мерки в град София

Прочети още

Потвърдени са над 14,500 случаи на маймунска шарка в света.

Прочети още

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

Прочети още

Инфузионната система: Жизненоважно изделие в медицината.

Прочети още

Кога и защо е необходимо да започнете лечение с хемодиализа?

Прочети още

Защо е необходимо да смените маската си с FFP2 маска с по-добра защита.

Прочети още

Защо не съвпадат стойностите между двете системи?

Прочети още

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

Прочети още

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

Прочети още

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон и тестването.

Прочети още

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

Прочети още

Къде са най-ниските цени на латексови ръкавици?

Прочети още

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Революция в диабета: Постоянно измерване на кръвната захар. В реално време и без убождане.

Прочети още

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

Прочети още

Гръбначна стабилизация чрез минимално инвазивни процедури.

Прочети още