Бързите тестове откриват ли Омикрон? (COVID-19)

Бързите тестове откриват ли Омикрон? (COVID-19)

17 декември 2021

(Oбновена: 03.01.2022)

 

На 26 ноември 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) определи вариант B.1.1.529 на коронавируса, наречен още Омикрон, като "вариант за безпокойство".

 

СЗО степенува вариантите на коронавируса в следните групи: "варианти под наблюдение", "варианти на безпокойство" и "варианти с тежки последици", като последната група се класифицира като най-рискова. Важно е да се уточни, че коронавирусът все още няма варианти, класифицирани като "варианти с тежки последици".

 

Решението Омикрон да бъде обявен за "вариант за безпокойство" (VOC - Variant of Concern) се основава на доказателствата, представени от TAG-VE - Техническата консултативна група на СЗО за еволюция на вирусите. TAG-VE споделят, че Омикрон има няколко мутации, които могат да окажат влияние върху това как се държи, например върху това колко лесно се разпространява или тежестта на заболяването, което причинява. 

 

Какво знаем за Омикрон

 

Случайте на инфектирани с варианта Омикрон в световен мащаб се множат главоломно, като вероятната реалност, пред която сме изправени е Омикрон да стане доминиращият вариант на COVID-19, измествайки Делта, още преди края на декември.

 

По време на пресконференция в Женева, Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус казва:

 

д-р Тедрос Аданом Гебрейесус

„Omicron се разпространява със скорост, която не сме виждали при нито един предишен вариант.“

 

Варианта се категоризира с драстични мутации, съдържайки повече от 30 мутации на вирусните Spike-протеини. От становище на Световната Здравна Организация от 14-ти декември, разбираме, че множеството мутации позволяват по-лесното разпространение на варианта, в сравнение с предишните варианти. Към момента има сведения, че заразяването с Омикрон протича по-леко от това с Делта, но това не може да служи като успокоение, предвид малкото документирана информация за мутиралия вариант.

 

Разпространение/Контагиозност: Спрямо научните източници, все още не е ясно дали Omicron е по-преносим (например, по-лесно се предава от човек на човек) в сравнение с други варианти, включително Delta. Броят на хората с положителен тест се е увеличил в райони на Южна Африка, засегнати от този вариант, но се провеждат епидемиологични проучвания, за да се разбере дали това се дължи на Omicron или други фактори.

 

Вирулентност/Тежест на заболяването: Все още не е ясно дали инфекцията с Omicron причинява по-тежко заболяване в сравнение с инфекциите с други варианти, включително Delta. Предварителните данни показват, че има нарастващи нива на хоспитализация в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия общ брой хора, които се заразяват, а не на специфична инфекция с Omicron. Понастоящем няма информация, която да предполага, че симптомите, свързани с Omicron, са различни от тези от други варианти. Първоначалните докладвани инфекции са били сред студенти - по-млади хора, които са склонни да имат по-леко заболяване - но разбирането на нивото на тежест на варианта Omicron ще отнеме време. Всички варианти на COVID-19, включително вариантът Delta, който е доминиращ в световен мащаб, могат да причинят тежко заболяване или смърт, особено за най-уязвимите хора, и по този начин превенцията винаги е ключова.

 

Омикрон и ваксините за COVID-19

 

Ефективността на одобрените ваксини също е поставена под въпрос, като предварителните лабораторни проучвания сочат, че макар да дават намалена протекция от инфектиране с Омикрон, в сравнение с Делта, ваксините все пак осигуряват защита срещу тежко протичане на болестта и смърт. 

 

Според доклад на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство поставени две дози ваксини вече не са достатъчни и най-вероятно се нуждаете от бустерна доза, за да сте защитени при евентуален контакт с варианта Омикрон.

 

Голямо южноафриканско проучване на Discovery Health, най-големият частен здравен застраховател в Южна Африка, базирано на 211,000 резултати от тестване на ваксинирани и неваксинирани участници, заключава, че вариантът на Omicron е по-устойчив на ваксини, но причинява по-малко случаи на тежко протичане след заразяване. Все пак това са данни от частно проучване и тепърва очакваме по-ясна и обективна информация по темата. Несигурността около новия COVID-19 вариант и липсата на достоверна информация повдигат и друг въпрос, а именно - колко ефективни могат да бъдат различните тестове в откриването на Омикрон?

 

Ефективни ли са антигенните тестове?

 

Бързите антигенни тестове са достъпен, лесен и практичен вариант за детекция на COVID-19 антигени, които могат да бъдат използвани за самотестване и в домашни условия. Те индентифицират частици от протеина, съдържан в SARS-CoV-2 вируса, като за да дадат положителен резултат се изисква по-високо ниво на присъствие на вируса в тестовата проба. По тази причина, за разлика от PCR тестовете, антигенните тестове са по-достоверни, когато са направени след наличието на първите симптоми на болестта.

 

В глобален мащаб производителите на бързи антигенни тестове твърдят, че комплектите им засичат варианта Омикрон успешно, без да е необходимо да внасят промени в продукта или производството им.

 

Препоръките за използване на бързи антигенни тестове у дома също не са се променили след появата на Омикрон. Хората трябва да продължат да ги използват, когато бързият резултат е важен. „Изводът е, че тестовете все още откриват COVID-19, независимо дали е Делта, Алфа или Омикрон“, казва д-р Емили Волк, президент на Колежа на американските патолози. "Има много добри приложения за домашни тестове", казва Волк. Според нея, тестовете в комбинация с ваксинация, могат да направят по-безопасни събирания със семейството и приятелите.

 

Учените по света проверяват дали бързите тестове все още работят при появата на всеки нов вариант. През последната седмица на 2021 г. Агенцията по храните и лекарствата (FDA) заяви, че предварителните изследвания показват, че бързите антигенни тестове откриват Омикрон, но може да имат намалена чувствителност. Агенцията отбеляза, че все още проучва как се представят тестовете с варианта, който за първи път беше открит в края на ноември.

 

Д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, каза, че FDA иска да бъде „напълно прозрачна“, като отбелязва, че чувствителността може малко да намалее, но тестовете остават важни.

 

Антигенните тестове ще продължават да имат изключително важно значение в превенцията на COVID-19. Бързият тест за антигени е инструмент за скрининг на обществени места и в институции. Въпреки че не е толкова точен като PCR, той може да помогне за идентифициране на огнища, ако се прави рутинно, вероятно няколко пъти седмично. Основното му предимство е, че дава резултати само за 15 минути. Така че, ако се появи потенциален случай, могат бързо да бъдат въведени коригиращи действия.

 

Макар без окончателно становище от СЗО, първоначалните лабораторни проучвания, целящи да установят дали антигенните тестове са чувствителни към Омикрон, сочат, че засичането на зараза няма да бъде намалено и бързите тестове успешно ще свидетелстват за наличието на новия вариант Омикрон в организма. Данните за това заключение се потвърждават от вътрешните лабораторни тестове на производители, както и от национални здравни организации, като например Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

 

Ако сте имали контакт с човек, който е дал положителна проба, но нямате симптоми, бърз тест няколко дни по-късно може да даде добра индикация дали сте хванали вируса. Също така може да помогне, ако не сте сигурни дали хремата или възпалено гърло са от COVID-19. Ако се почувствате зле, особено след като сте пребивавали в район с висок процент на заразяване, трябва да гледате на отрицателния резултат от тест у дома с малко повече скептицизъм, казва д-р Емили Волк. Последващо тестване с PCR тест е добра идея, казва oще д-р Волк. PCR тестовете са по-точни и се правят в лицензирани лаборатории и болници.

 

Ефективни ли са PCR тестовете?

 

PCR тестовете остават златният стандарт за лабораторно потвърждение за инфекция с COVID-19. Молекулярните (PCR) тестове са най-достоверният индикатор за наличие на зараза в организма. По данни на проучвания, PCR тестовете могат да засекат инфекция с SARS-CoV-2, вирусът причиняващ COVID-19, 1-3 дни преди наличието на симптоми. СЗО потвърждава, че PCR тестовете засичат заразяване с всички варианти на COVID-19, включително и Омикрон.

 

Към 17 декември 2021: Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е установила, че PCR тестовете на компаниите Applied DNA Sciences, Meridian Bioscience и Tide Laboratories не засичат Омикрон и дават фалшиво отрицателни резултати.

 

Към 14 януари 2022: Бързите антигенни тестове засичат Омиркон, но поради специфичността на варианта се наблюдава намалена чувствителност на тестовете.

 

Поръчай онлайн: Бързи антигенни тестове одобрени от Европейската Комисия

 

 

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар по здравна каса.

Прочети още

Защо невинаги ще съвпадат стойностите между двете системи?

Прочети още

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

Прочети още

Японска компания разкрива прототип на обещаващия си продукт.

Прочети още

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

Прочети още

Безплатни сензори за диабетици? Виж дали покриваш критериите.

Прочети още

ДО 18 ДЕКЕМВРИ 2021! Преференциална цена от 7.20 лв/кутия.

Прочети още

Вземи поне 10 кутии и получаваш преференциална цена за нитрилните ръкавици HELMED.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Революционен метод за продължително измерване на кръвната захар в реално време.

Прочети още

Имплантируема и компактна инсулинова помпа, която контролираш от мобилно приложение? Вече е възможно.

Прочети още

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

Прочети още

Хелмед България e изключителен представител на продуктите на италианската компания G21 за България.

Прочети още