Всички Категории
Каталог

Бързите тестове откриват ли Омикрон? (COVID-19)

17 декември 2021
Бързите тестове откриват ли Омикрон? (COVID-19)

ОБНОВЕНА: 26 януари 2022

 

На 26 ноември 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) определи вариант B.1.1.529 на коронавируса, наречен още Омикрон, като "вариант за безпокойство".

 

СЗО степенува вариантите на коронавируса в следните групи: "варианти под наблюдение", "варианти на безпокойство" и "варианти с тежки последици", като последната група се класифицира като най-рискова. Уточняваме, че досега никой вариант на COVID-19 не е бил класифициран като "вариант с тежки последици".

 

Решението Омикрон да бъде обявен за "вариант за безпокойство" (VOC - Variant of Concern) се основава на доказателствата, представени от TAG-VE - Техническата консултативна група на СЗО за еволюция на вирусите. От TAG-VE споделят, че Омикрон има няколко мутации, които могат да окажат влияние върху честотата на заразяване или тежестта на заболяването, което причинява. 

 

Какво знаем за Омикрон

 

Случайте на инфектирани с варианта Омикрон в световен мащаб се множат главоломно, като е много вероятно Омикрон да стане доминиращият вариант на COVID-19, измествайки Делта, още преди края на декември. Относно скоростта на разпространение на Омиркон, по време на пресконференция в Женева, Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус изказа мнение:

 

д-р Тедрос Аданом Гебрейесус

„Omicron се разпространява със скорост, която не сме виждали при нито един предишен вариант.“

 

Варианта се категоризира с драстични мутации, съдържайки повече от 30 мутации на вирусните Spike-протеини. От становище на Световната Здравна Организация от 14-ти декември, разбираме, че множеството мутации позволяват по-лесното разпространение на варианта, в сравнение с предишните варианти. Към момента има сведения, че заразяването с Омикрон протича по-леко от това с Делта, но това не може да служи като успокоение, предвид малкото документирана информация за мутиралия вариант.

 

Разпространение/Контагиозност: Спрямо научните източници, все още не е ясно дали Омикрон е по-преносим (например, по-лесно се предава от човек на човек) в сравнение с други варианти, включително Delta. Броят на хората с положителен тест се е увеличил в райони на Южна Африка, засегнати от този вариант, но се провеждат епидемиологични проучвания, за да се разбере дали това се дължи на Омикрон или други фактори.

 

Вирулентност/Тежест на заболяването: Все още не е ясно дали инфекцията с Омикрон причинява по-тежко заболяване в сравнение с инфекциите с други варианти, включително Delta. Предварителните данни показват, че има нарастващи нива на хоспитализация в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия общ брой хора, които се заразяват, а не на специфична инфекция с Омикрон. Понастоящем няма информация, която да предполага, че симптомите, свързани с Омикрон, са различни от тези от други варианти. Първоначалните докладвани инфекции са били сред студенти - по-млади хора, които са склонни да имат по-леко заболяване - но разбирането на нивото на тежест на варианта Омикрон ще отнеме време. Всички варианти на COVID-19, включително вариантът Delta, който е доминиращ в световен мащаб, могат да причинят тежко заболяване или смърт, особено за най-уязвимите хора, и по този начин превенцията винаги е ключова.

 

Какви са симптомите на Омикрон?

 

Според СЗО, понастоящем няма информация, която да предполага, че симптомите, свързани с Омикрон, са различни от тези от други варианти. Първоначалните докладвани инфекции са сред по-млади хора, при които обикновено инфекцията протича по-леко. Всички варианти на COVID-19 могат да причинят тежко заболяване или смърт, особено за най-уязвимите групи. Епидемиологът от СЗО Мария Ван Керкхове не покрепя и дори отхвърля теориите, че вирусът ще продължи да мутира във варианти с по-леко протичане на болестта и е много вероятно следващият вариант на коронавируса да бъде още по-заразен.

 

Делта срещу Омикрон

От своя страна, Европейската агенция по лекарствата продължава да следи данните за ефективността на ваксините срещу COVID-19, включително Омикрон, който сега се разпространява изключително бързо в глобален мащаб. Омикрон изглежда е по-заразен от другите варианти, но проучвания от Южна Африка, Обединеното кралство и някои страни от ЕС показват по-нисък риск от хоспитализация след заразяване. Въз основа на тези проучвания рискът в момента се оценява на между 1/3 и наполовина от риска при Делта варианта.

 
Най-често срещаните симптоми на Омикрон са:
  • Хрема
  • Главоболие
  • Умора
  • Кихане
  • Възпалено гърло

Важно: Независимо от мутацията на COVID-19, симптомите са строго индивидуални за всеки. Няма конкретен симптом, който ще индикира дали сте се срещнали с вируса или не. При съмнение за инфекция задължително се тествайте и спазвайте противоепидемичните мерки. Пазете околните.

 

Омикрон и ваксините за COVID-19

 

Ваксината и ОмикронЕфективността на одобрените ваксини също е поставена под въпрос, като предварителните лабораторни проучвания сочат, че макар да дават намалена протекция от инфектиране с Омикрон, в сравнение с Делта, ваксините все пак осигуряват защита срещу тежко протичане на болестта и смърт. 

 

Според доклад на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство поставени две дози ваксини вече не са достатъчни и най-вероятно се нуждаете от бустерна доза, за да сте защитени при евентуален контакт с варианта Омикрон.

 

Голямо южноафриканско проучване на Discovery Health, най-големият частен здравен застраховател в Южна Африка, базирано на 211,000 резултати от тестване на ваксинирани и неваксинирани участници, заключава, че вариантът Омикрон е по-устойчив на ваксини, но причинява по-малко случаи на тежко протичане след заразяване. Все пак това са данни от частно проучване и тепърва очакваме по-ясна и обективна информация по темата. Несигурността около новия COVID-19 вариант и липсата на достоверна информация повдигат и друг въпрос, а именно - колко ефективни могат да бъдат различните тестове в откриването на Омикрон?

 

Ефективни ли са антигенните тестове?

 

Бързите антигенни тестове са достъпен, лесен и практичен вариант за детекция на COVID-19 антигени, които могат да бъдат използвани за самотестване и в домашни условия. Те индентифицират частици от протеина, съдържан в SARS-CoV-2 вируса, като за да дадат положителен резултат се изисква по-високо ниво на присъствие на вируса в тестовата проба. По тази причина, за разлика от PCR тестовете, антигенните тестове са по-достоверни, когато са направени след наличието на първите симптоми на болестта.

 

В глобален мащаб производителите на бързи антигенни тестове твърдят, че комплектите им засичат варианта Омикрон успешно, без да е необходимо да внасят промени в продукта или производството им. С появата на Омикрон се наблюдава намалена чувствителност при откриването му от някои бързи тестове. По този повод е важно да проверите дали бързите тестове, който ползвате са включени в списъка на Европейската Комисия с одобрените бързи антигенни тестове.

 

Препоръките за използване на бързи антигенни тестове у дома също не са се променили след появата на Омикрон. Хората трябва да продължат да ги използват, когато бързият резултат е важен. „Изводът е, че тестовете все още откриват COVID-19, независимо дали е Делта, Алфа или Омикрон“, казва д-р Емили Волк, президент на Колежа на американските патолози. "Има много добри приложения за домашни тестове", казва Волк. Според нея, тестовете в комбинация с ваксинация, могат да направят по-безопасни събирания със семейството и приятелите.

 

Учените по света проверяват дали бързите тестове все още работят при появата на всеки нов вариант. През последната седмица на 2021 г. Агенцията по храните и лекарствата (FDA) заяви, че предварителните изследвания показват, че бързите антигенни тестове откриват Омикрон, но може да имат намалена чувствителност. Агенцията отбеляза, че все още проучва как се представят тестовете с варианта, който за първи път беше открит в края на ноември.

 

Д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, каза, че Агенцията по храните и лекарствата (FDA) иска да бъде „напълно прозрачна“, като отбелязва, че чувствителността може малко да намалее, но тестовете остават важни за превенцията на разпространение на вируса.

 

Антигенните тестове ще продължават да имат изключително важно значение в превенцията на COVID-19. Бързият тест за антигени е инструмент за скрининг на обществени места и в институции. Въпреки че не е толкова точен като PCR, той може да помогне за идентифициране на огнища, ако се прави рутинно, вероятно няколко пъти седмично. Основното му предимство е, че дава резултати само за 15 минути. Така че, ако се появи потенциален случай, могат бързо да бъдат въведени коригиращи действия.

 

Макар без окончателно становище от СЗО, първоначалните лабораторни проучвания, целящи да установят дали антигенните тестове са чувствителни към Омикрон, сочат, че засичането на зараза няма да бъде намалено и бързите тестове успешно ще свидетелстват за наличието на новия вариант Омикрон в организма. Данните за това заключение се потвърждават от вътрешните лабораторни тестове на производители, както и от национални здравни организации, като например Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

 

Ако сте имали контакт с човек, който е дал положителна проба, но нямате симптоми, бърз тест няколко дни по-късно може да даде добра индикация дали сте се срещнали с вируса. Ако не сте сигурни дали хремата или възпалено гърло са симптоми от COVID-19, използвайте бърз антигенен тест за домашна употреба, особено ако сте пребивавали в район с висок процент на заразяване. В подобна ситуация, последващо тестване с PCR тест е необходимо за потвърждаване на диагноза.

 

Ефективни ли са PCR тестовете?

 

Най-често PCR тест се извършва след бърз антигенен тест. PCR тестовете остават златният стандарт в тестването за инфекция с COVID-19. Молекулярните (PCR) тестове са най-достоверният индикатор за наличие на вирус в организма. По данни на проучвания, PCR тестовете могат да засекат инфекция с коронавирус 1-3 дни преди наличието на симптоми. СЗО потвърждава, че PCR тестовете засичат заразяване с всички варианти на COVID-19, включително и Омикрон.

 

Към 17 декември 2021: Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е установила, че PCR тестовете на компаниите Applied DNA Sciences, Meridian Bioscience и Tide Laboratories не засичат Омикрон и дават фалшиво отрицателни резултати. По наша информация, тези PCR тестове не се предлагат на територията на България.

 

Към 14 януари 2022: Бързите антигенни тестове засичат Омикрон, но поради специфичността на варианта се наблюдава намалена чувствителност на тестовете.

 

Поръчай онлайн: Бързи антигенни тестове одобрени от Европейската Комисия

 

 

Още новини
Платна за херния: Пробив в лечението

Трайно и ефективно решение за лечение на херния. Стандартни и частично резорбируеми мрежи за херния от Lotus Surgicals.

26 март 2024
НАРЪЧНИК: Кандидатстване за сензори и инсулинови помпи (НЗОК)

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар и инсулинови помпи Medtrum по здравна каса.

8 март 2024
Одобрени сензори за кръвна захар за 2024 г. (НЗОК)

Безплатни сензори за Диабет тип 1. Виж дали покриваш критериите и избери Medtrum.

4 януари 2024
Модерната инсулинова помпа. Изкуствен панкреас?

Най-малката инсулинова пач помпа. За по-добър контрол на диабета. Вече е възможно.

26 май 2023
Колики и газове при бебета. Как да се справим с тях?

Как да се справим с тях и кое е ефикасното решение в една бутилка?

19 май 2023
Външни фиксатори | Ортопедия и травматология

Интелигентни системи за лечение при фрактури. Без ортопедични импланти и винтове.

13 октомври 2022
Електронно направление за хоспитализация (август 2022)

Направленията за хоспитализация са вече електронни, а НЗИС ще има информация за свободните легла в болниците в реално време.

1 август 2022
Противоепидемични мерки в София (18 август 2022)

Столичната регионална здравна инспекция въведе временни противоепидемични мерки в град София

20 юли 2022
Маймунска шарка: 21 юли 2022

Потвърдени са над 14,500 случаи на маймунска шарка в света.

6 юли 2022
Хепатит с неизвестен произход при деца

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

13 май 2022
Инфузионнa системa | Основни характеристики

Инфузионната система: Жизненоважно изделие в медицината.

11 април 2022
Какво е хемодиализа? Хемодиализа в България.

Кога и защо е необходимо да започнете лечение с хемодиализа?

3 февруари 2022
Маската не Ви пази. Време е за смяна.

Защо е необходимо да смените маската си с FFP2 маска с по-добра защита.

28 януари 2022
Разлики в измервания със сензор и глюкомер.

Защо не съвпадат стойностите между двете системи?

17 януари 2022
МЗ отмени поръчката на 12.5 млн. тестове за училищата

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

11 януари 2022
Неинвазивно глюкозно измерване с часовник?

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

4 януари 2022
Ревизионна артропластика | Ортопедични модуларни спейсъри

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

29 октомври 2021
Латексови ръкавици на едро

Къде са най-ниските цени на латексови ръкавици?

25 ноември 2021
Нитрилни ръкавици на едро

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

29 септември 2021
НЗОК ще заплаща ли сензорите за кръвна захар?

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

7 юли 2021
Новият MDR регламент на ЕС за медицинските изделия: 2017/745 (Medical Device Regulation)

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

1 юни 2021
Сензор за измерване на кръвната захар (Continuous Glucose Monitoring)

Революция в диабета: Постоянно измерване на кръвната захар. В реално време и без убождане.

30 април 2021
Стандарт за качество (EN 455)

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

8 март 2021
Вертебропластика и Кифопластика

Гръбначна стабилизация чрез минимално инвазивни процедури.

7 юни 2020