Костен цимент, вертебропластика и кифопластика от G21

Костен цимент, вертебропластика и кифопластика от G21

7 юни 2020

Вертебропластиката, наричана още перкутанната гръбначна стабилизация, е минимално инвазивна процедура, при която прешленът се подсилва и стабилизира чрез директно инжектиране на костен цимент за гръбначна стабилизация под флуороскопско наблюдение.

 

Вертебропластиката на G21 предоставя оптимален възстановителен период за пациента. При успешно изпълнена операция, вертебропластиката възстановява способността за движение на пациента и намалява риска от нови счупвания на вече третирана травма. Вертебропластика се използва и при по-специфичните патологични състояния, като остеопороза и метастази, които могат да резултират в отслабване на костната система. Тези заболявания крият опасност от фрактура или деформация на гръбначния стълб и прешлените дори при минимално физическо натоварване.

 

В България, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) покрива безплатно 100% от стойността на костния цимент и съпътстващите материали за оперативна намеса с вертебропластика за всички здравноосигурени пациенти с травматични или онкологични заболявания.

 

Комплектът за вертебропластика на G21 съдържа: 

 1. V-FIX костен цимент
 2. PicoMix V система за миксиране: миксер, 4 спринцовки, шпатула и фуния
 3. V-ACCESS игла/канюла за инжектиране на костен цимент (11G или 13G)
 4. V-HP GUN пистолет за инжектиране на костния цимент под високо налягане 

Костният цимент V-FIX на G21 се използва за стабилизация на гръбначния стълб при фрактури и травми, както и при други патологични състояния, например остеопороза или тумори. Костният цимент дава възможност за извършване на минимално инвазивна операция и осигурява на медицинското лице оптимално ниво на безопасност, видимост и контрол по време на процедурата.

 

Формулата на костния цимент V-FIX позволява улеснено сливане на биоматериала и костната структура, елиминирайки риска от протичане и други усложнения. Продуктът е подходящ при изключително деликатни процедури, които изискват известно време преди полимеризация – например, при извършването на операция на няколко дяла от гръбнака.

 

Предимствата за пациента включват кратък възстановителен период и намален риск от термален шок върху тъканите, благодарения на ниската температура на полимеризация. Също така, нуждата от прием на болкоуспокояващи медикаменти значително намалява след процедурата.

 

Предимства на V-FIX:

 • Нисък вискозитет
 • Дълго време за работа (9-11 минути)
 • Ниска температура на полимеризация – 65°
 • Рентгенонегативен

Кифопластика - другият иновативен метод за гръбначна стабилизация

Кифопластиката, подобно на вертебропластиката, е минимално инвазивна перкутанна интервенцияРазликата между тях е, че докато вертебропластиката служи само за стабилизация, лечение на симптомите и облекчаване на болката, благодарение на кифопластиката може да бъде възстановена и коригирана височината на гръбначния стълб, увредена в следствие на деформация на прешлените, остеопоротични компресионни фрактури, метастази и други.

 

При процедурата се поставя катетър с балон (на върха) в увредения участък на гръбнака. През малка канюла в балона се налива течност, съдържаща контрастно вещество в мястото на фрактура или деформация в тялото на гръбначния прешлен. След премахването на балона същата канюла се използа за инжектирането на костен цимент в образувалото се празно пространство. Костният цимент стабилизира и коригира деформацията, а оперативната намеса с кифопластика допринася за възстановяването на естествената позиция и височина на увредения гръбначен стълб. 

 

Предимства на кифопластиката на G21:
 • Намален риск от усложнения по време на и след интервенция
 • Запълва фрактури в гръбначния прешлен
 • Възстановява височината на прешлените и правилната форма на гръбнака
 • Реимбурсира се частично от НЗОК

Италианската компания G21 е европейски производител на костен цимент, китове за вертебропластика и кифопластика. Продуктите на G21 са доказан на европейския пазар и световен лидер в областта на инвазивно-неврохирургичните медицински изделия. Медицинските изделия за вертебропластика и кифопластика на италианската компания G21 отговарят на европейските изисквания за качество и притежават всички необходими сертификати:

 • ISO 13485:2012 certificate
 • EC Certificate (Class IIb and III)
 • CE (0476)

 

Свържете се с нас

за повече информация относно продуктите на G21!

Хелмед България e изключителен представител, вносител и дистрибутор на продуктите на италианската компания G21.

Официален сайт на производителя G21

Безплатни сензори за диабетици? Виж дали покриваш критериите.

Прочети още

Вземи поне 10 кутии и получаваш преференциална цена за нитрилните ръкавици HELMED.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Поръчай сега нитрилни ръкавици за 20.83 лв без ДДС!

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Революционен метод за продължително измерване на кръвната захар в реално време.

Прочети още

Имплантируема и компактна инсулинова помпа, която контролираш от мобилно приложение? Вече е възможно.

Прочети още

Преференциална цена от 10.00 лв/кутия, валидна до 31 Януари 2021!

Прочети още

Какво означават различните сертификати и стандарти при медицинските ръкавици?

Прочети още