Модерната инсулинова помпа. Изкуствен панкреас?

Модерната инсулинова помпа. Изкуствен панкреас?

20 май 2021

Какво е инсулинова помпа?

 

Всички пациенти с диабет тип 1, както някои пациенти с тип 2 трябва да приемат инсулин, за да контролират нивата на кръвната си захар. Засега има две възможности: инжектиране с игла или писалка, или използване на инсулинова помпа. Без инсулинова помпа, пациент с диабет трябва да избере между бързо- или бавнодействащ, спрямо нивата на кръвна захар и времето на инжектиране. Например след хранене - бързодействащ, за да понижи нивата след хранене, при което се е увеличило нивото на глюкоза, или бавнодействащ (напр. преди сън), за да поддържа нивата на глюкоза за продължителен период от време (до 24 часа).

 

Инсулиновите помпи използват само бързодействащ инсулин, който се доставя в организма на два принципа: 

 • Базален принцип (Basal): Основен инсулин, който се доставя на малки дози през кратки периоди от време, най-често през един час, за да компенсира нуждата от инсулин, например между храненията и/или по време на сън.
 • Болусен принцип (Bolus): Доставяне на по-голяма доза инсулин, за да компенсира нужда от инсулин, например след хранене или физическа активност. Болусният принцип изисква внимателно следене на приема на въглехидрати за правилно изчисление на количеството инсулин необходимо за тялото Ви. 

 

Инсулиновата помпа е малко автоматизирано или полуавтоматизирано устройство, което контролирано доставя инсулин през тънка тръбичка, която минава под кожата ви. Функцията на инсулиновата помпа е да доставя инсулин на определен период от време. Помпата прецизно инжектира инсулин чрез тръбичка и/или малък катетър в организма на пациента. По-старите модели използват устройство, което се прикрепя към пациента. Неимплантируемите инсулинови помпи са обемни и предизвикват дискомфорт и/или ограничават движението на пациента, в сравнение с най-новите инсулинови помпи налични на пазара. Но какво е предимството на по-модерните моделите инсулинови помпи спрямо между класическите помпи предлагани от различни компании?

 

Модерната инсулинова помпа

Semi-closed Loop и Closed Loop система

 

Инсулинова помпа за имплантиране Medtrum

Високотехнологичните инсулинови помпи са два вида:

 • Полузатворена система (Semi-closed Loop) 
 • Изцяло затворена система (Closed Loop) 

се залепват за тялото. Малка игличка от корпуса на помпата прониква почти безболезнено през кожата, за да доставя инсулин. Те са минимално извазивни и без тръбичка (tubeless). Компактни, дори труднозабележими през дрехите, тези помпи набират популярност, защото не ограничават движението и физическата активност на пациента. Най-новите инсулиновите помпи се контролират от мобилно приложение и можете да регулирате болусни и базални дози според. Модерните инсулинови помпи играят ролята на панкреас, поради което са си заслужили прозвището "изкуствен панкреас"

 

Помпите на полузатворен принцип (Semi-closed Loop или Sensor-augmented) работят съвместно със сензор за продължително измерване на кръвна захар. Това означава, че едновременно на тялото имате поставени глюкозен сензор и инсулинова помпа. Полузатворената система се управлява от приложение, което получава данни едновременно от сензора и помпата в реално време. Данните от сензора показват нивата на глюкоза в реално време и служат за ориентир как да настроите доставянето на болусни и базални дози инсулин в тялото. Периодите на доставяне на инсулин се управляват от същото мобилно приложение. Полузатворената система спестява време, убождане и изисква по-малко взаимодействие между системата и пациента, в сравнение със стандартният начин за измерване на кръвна захар и инжектиране на инсулин с писалка или спринцовка. 

 

Напълно затворената система (Closed Loop) използва отново сензор за кръвна захар и инсулинова помпа, с разликата, че данните от сензора автоматично се изпращат до помпата, за да регулират доставянето на инсулин. Резултатът е автоматизиран процес на снабдяване с инсулин, с почти нулева ангажираност с измерване на кръвната захар и набавяне на инсулин по механичен начин.

 

Как работи инсулиновата помпа?

 

Инсулиновите помпи се поставят най-често на корема, а в някои случаи и на бедрото. Мястото на поставяне се нарича място за инфузия. Някои помпи се доставят с вложки, преходници или основи, за по-лесно поставяне дори в труднодостъпни места.Устройството освобождава инсулин почти по начина, по който тялото Ви естествено би направило: постоянен поток през деня и нощта, наречен базален инсулин, и допълнителна доза по време на хранене, наречена болус, за справяне с повишаващата се кръвна захар след хранене.


Инсулиновата помпа може да се програмира както за базална, така и за болусна доза.
Ако ядете повече от нормалното, можете да програмирате по-голям болус, за да покрие въглехидратите във вашата храна. Болусът може да се използва за понижаване на високата кръвна захар извън периодите на хранене. 

 

Инсулиновите помпи използват краткодействащ/бързодействащ инсулин, но не и бавнодействащ, тъй като помпата е програмирана да доставя непрекъснато малко количество, за да поддържа нивата на кръвната Ви захар равномерни.

 

 
Предимствата на инсулиновите помпи:
 • Контролираш от телефона си (важи за някои модели)
 • По-малко убождане и игли, като почти елиминира тяхната необходимост
 • Помпата изисква една доза инсулин на всеки няколко дни (докато настъпи смяна на инфузионния комплект)
 • Помпата е по-точна и прецизна от стандартното прилагане на инсулин, което ви помага да управлявате по-добре нивата на кръвната захар.
 • Ще имате по-рядко ниски нива на кръвната захар, което е важно, ако често имате хипогликемия. Това може да подобри нивата на A1c (гликиран хемоглобин).
 • Дозирането за хранене е по-лесно.
 • По-лесно е да планирате упражнения и физическа активност.
 • По-лесно е да се прави болус. Той помага да се управлява рано сутрин високата кръвна захар.

Важна подробност: Винаги трябва да имате подръка редовен инжекционен инсулин, в случай че помпата спре да работи.

 

Недостатъците на инсулиновите помпи

 

В зависимост от марката, модела и вида на инсулиновата помпа, можете да срещнете различни недостатъци:

 • Ще трябва да сменяте инфузионния комплект на всеки няколко дни.
 • Ще трябва да се ангажирате да използвате инсулинова помпа безопасно и на своя отговорност. Това включва редовно да проверявате кръвната си захар, за да сте сигурни, че помпата работи правилно. В противен случай рискувате животозастрашаващи проблеми, например диабетна кетоацидоза (DKA).
 • Ще Ви е необходимо обучение, за да се научите да използвате помпата.
 • Доставките на помпи могат да бъдат скъпи.
Инсулиновата помпа не е подходяща за вас, ако:
 • Не искате да носите допълнително устройство и/или не харесвате усещането да имате устройство, залепено за кожата Ви.
 • Не Ви е удобно да управлявате помпата.
 • Не искате да проверявате кръвната си захар поне четири пъти на ден
 • Дори ако използвате сензори за продължително измерване на кръвна захар 
 • Не сте сигурни, че искате да свършите работата, за да разберете дозирането на инсулин, въглехидратите и физическата активност.
 
Коя помпа е най-добра?

 

Всички инсулинови помпи имат предимства и недостатъци. Вашият избор ще зависи от това, което е най-важно за вас. Искате ли лесна настройка? Ниски предварителни разходи? Лесна употреба? 

 

Някои неща, върху които да помислите:

 • Кое е най-доброто за вашия начин на живот: традиционна помпа, безтръбна помпа или помпа с ръчно активиране?
 • Резервоарите с помпа съдържат между 176 и 315 единици инсулин. Децата може да се справят с по-малки резервоари; възрастните може да искат по-големи.
 • Може ли помпата да доставя инсулин в малки количества?
 • Деца и хора, които са много чувствителни към определени видове инсулин, трябва да се уверят, че помпата може да работи с инсулин, който им понася добре на организма.
 • Може ли помпата да взаимодейства с глюкомер или сензор за продължително измерване на кръвна захар (CGM)?
 • Софтуерът на помпата работи ли с вашия телефон или лаптоп? 

Каквото и лечение да Ви е приложено, винаги можете да промените решението си. Много хора използват помпата си непрекъснато, а други, когато отиват на почивка, искат местата за инфузия да се излекуват или просто искат кратка пауза от използването на помпа. Важно е да споменем, че използването на инсулинова помпа е опция и удобство, което носи допълнителен комфорт и сигурност, а не изискване. 

 

Задължително се консултирайте с Вашия лекар, преди да предприемете закупуването, поставянето и използването на инсулинова помпа.

Направленията за хоспитализация са вече електронни, а НЗИС ще има информация за свободните легла в болниците в реално време.

Прочети още

Столичната регионална здравна инспекция въведе временни противоепидемични мерки в град София

Прочети още

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар по здравна каса.

Прочети още

Потвърдени са над 14,500 случаи на маймунска шарка в света.

Прочети още

Безплатни сензори за диабетици? Виж дали покриваш критериите.

Прочети още

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

Прочети още

Инфузионната система: Жизненоважно изделие в медицината.

Прочети още

Кога и защо е необходимо да започнете лечение с хемодиализа?

Прочети още

Защо е необходимо да смените маската си с FFP2 маска с по-добра защита.

Прочети още

Защо невинаги ще съвпадат стойностите между двете системи?

Прочети още

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

Прочети още

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

Прочети още

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон и тестването.

Прочети още

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

Прочети още

Къде са най-ниските цени на латексови ръкавици?

Прочети още

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Революция в диабета: Продължително измерване на кръвната захар. В реално време.

Прочети още

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

Прочети още

Гръбначна стабилизация чрез минимално инвазивни процедури.

Прочети още