Всички Категории
Каталог

Какво е хемодиализа? Хемодиализа в България.

3 февруари 2022
Какво е хемодиализа? Хемодиализа в България.

Кога е необходима хемодиализа?

 

Хемодиализата е един от начините за лечение на напреднала бъбречна недостатъчност и може да Ви помогне да продължите активен живот въпреки увреждане на бъбреците.

 

При извършване на хемодиализа, специална машина филтрира отпадъците, соли и течности от кръвта Ви, когато бъбреците Ви вече не са достатъчно здрави, за да извършват тази жизненоважна функция сами. 

 

Хемодиализа е необходима най-често, когато имате само 10 до 15 процента от бъбречната функция. При силно намалена функция на бъбреците е възможно да имате симптоми като гадене, повръщане, подуване и умора. Дори ако нямате тези симптоми, е възможно да имате високо ниво на отпадъци в кръвта си, които могат да бъдат токсични за Вашето тяло и организъм.

 

Консултирайте се с Вашия личен лекар или специалист, който най-добре ще Ви отговори на въпроса дали е необходимо да започнете диализа.

 

Как действа хемодиализата?

 

Хемодиализата е процедура, при която диализна машина и специален филтър, наречен изкуствен бъбрек, или диализатор за хемодиализа, се използват за пречистване на кръвта. Преди започване на лечение с хемодиализа, лекарят трябва да извърши хирургическа намеса, за да създаде достъп до кръвоносните Ви съдове. Това се прави чрез лека операция, най-често на ръката Ви.

 

Подготовката за хемодиализа започва няколко седмици до месеци преди първата ви процедура. Хирург ще създаде съдов достъп до кръвоносните съдове. Достъпът осигурява механизъм за безопасно отстраняване на малко количество кръв от кръвообращението ви и след това връщането й обратно. Хирургическият достъп се нуждае от време, за да заздравее преди да започнете лечение с хемодиализа.

 

Съдов достъп

 

Има няколко вида съдов достъп. Най-често се осъществява чрез:

 

 • Артериовенозна фистулна игла (AV Fistula needle): Това е предпочитаният тип достъп поради ефективност и безопасност. Осъществява връзката между артерия и вена в ръката, която използвате по-рядко. Фистулни или пункционни игли могат да бъдат поставени и в крака ви, ако артериите и вените на ръката ви не са достатъчно големи или здрави. Този метод е за постоянен съдов достъп.
 • Артериовенозна присадка (AV graft): Ако кръвоносните ви съдове са твърде малки, за да се постави фистулна игла, хирургът може вместо това да създаде път между артерия и вена с помощта на гъвкава синтетична тръба, наречена присадка (на англ. graft). Графтът се използва за постоянен съдов достъп.
 • Централен венозен катетър (CVC): Ако имате нужда от спешна хемодиализа, пластмасова тръба (катетър) се поставя в голяма вена на врата Ви. Използва се за временен съдов достъп.


Изключително важно е да се грижите за мястото на достъп, за да намалите възможността от инфекция и/или други усложнения. Винаги следвайте инструкциите на Вашия здравен специалист или екип.

 

След като е осъществен съдов достъп, към него се свързват кръвни линии за хемодиализа. Кръвните линии за хемодиализа са медицинското изделие, което осъществява връзката между съдовия достъп, диализната машина и диализатора. 

 

Как диализаторът филтрира кръвта ми?

 

Диализаторът се състои от две главни части. През едната част преминава Вашата кръв, а през другата - специална пречистваща течност, наречена диализат.

 

Тънка мембрана разделя тези две части. Кръвни клетки, протеини и други важни елементи остават в кръвта ви, защото са твърде големи, за да преминат през мембраната. По-малките отпадъчни продукти в кръвта, например урея, креатинин, калий и други преминават през мембраната и биват филтрирани.

 

Диализаторите могат да бъдат с различни размери спрямо ефективната повърхност на филтриране. Обикновено тя е между 1.4 m² и 2.2 m². Диализаторите се разделят на два типа спрямо мембраната: Low Flux и High Flux.

 

Мембраните с висок поток (High Flux) в сравнение с нисък поток (Low Flux) имат по-големи пори и позволяват дифузия на по-големи количества токсини. Примери за такива са уремични токсини и средни молекули като β2 микроглобулин. High Flux диализаторите могат да намалят риска от амилоидоза (от отлагане на неразтворими белтъци), свързана с диализно лечение.

 

Къде се прави хемодиализа?

 

Хемодиализа се извършва на следните места:

 1. Отделения по Хемодиализа към многопрофилните или специализираните болници за активно лечение (МБАЛ/СБАЛ)
 2. Частни диализни центрове (които най-често работят с НЗОК)
 3. Домашно лечение (нямаме информация за такава предлагана услуга в България)


Заедно с Вашия лекар можете да вземете решение кое място е най-добро въз основа на Вашето медицинско състояние и Вашите желания.

 

Колко често се прилага лечение с хемодиализа?

 

В диализен център хемодиализата обикновено се прави 3 пъти седмично за около 4 часа на посещение. Хората, които имат възможност да извършват хемодиализа у дома, могат да прилагат диализно лечение по-често, по 4-7 пъти седмично за по-кратки периоди на процедура.

 

Вашият лекар ще Ви даде предписание, относно честотата на лечение, което Ви е необходимо. Проучванията показват, че получаването на правилното количество диализа подобрява цялостното ви здраве, държи ви извън болницата и ви позволява да живеете по-дълго. Вашият специалист или екип за диализа ще наблюдава лечението ви с ежемесечни лабораторни тестове, за да се увери, че получавате точното количество диализа.

 

Изследванията, които Вашият специалист или екип за диализа може да използва са:

 • Урея (BUN) измерва нивото на азот в кръвта ви, който идва от уреята.
 • Съотношение на намаляване на уреята (URR).
 • Kt/V - попитайте Вашия специалист относно Вашите резултати.

 

Как да сте сигурни, че получавате достатъчно диализа?

 • Kt/V трябва да е поне 1,2
 • URR трябва да бъде най-малко 65 процента.

 

Ще чувствам ли дискомфорт по време на хемодиализа?

 

Когато започнете хемодиализа, иглите поставени във Вашата ръка (или крак) е възможно да създадат дискомфорт. Повечето пациенти свикват с това с времето. Вашият специалист или екип за диализа трябва да се погрижат да се чувствате възможно най-комфортно по време на лечението. Симптоми като крампи, главоболие, гадене или виене на свят не са чести, но ако имате някой от тях, задължително се консултирайте със специалиста или екипа по хемодиализа.

 

Можете да си помогнете, като спазвате диетата и да приемате достатъчно течности. Необходимостта от отстраняване на твърде много течност по време на диализа е едно от нещата, които могат да ви накарат да се чувствате неудобно по време на лечението.

 

Покрива ли се хемодиализата от НЗОК?

 

Към 2022 г. краткият отговор на този въпрос е: Почти изцяло.

 

НЗОК не покрива разходите по извършване на хирургическата намеса за осигуряване на постоянен съдов достъп. След като вече имате осигурен достъп до кръвоносните съдове, клиничната пътека покрива всички останали разходи по лечение с хемодиализа вкл. консумативи, храна, транспортни разходи и други. В зависимост от медицинското заведение, което посещавате, е възможно да има разлика в реимбурсираните или предлаганите услуги.

 

От 2019г. е прекратено заплащането на временен, постоянен катетър или фистула за хемодиализа. Пациенти и пациентски организации полагат усилия да върнат реимбурсирането на тези консумативи. От НЗОК посочват, че поставянето на катетри за хемодиализа на пациентите се осъществява по амбулаторна процедура № 4. Процедурата се поема от НЗОК, но скъпоструващите консумативи не се покриват от здравната каса.


Тези медицински изделия се заплащат от пациента и това е записано в НРД 2018 г. Лечебното заведение е длъжно да предупреди предварително пациента за стойността на катетъра, подчертават от касата. Заплащането става въз основа на издаден от болницата финансово-счетоводен документ.

 

Най-добрите центрове за Хемодиализа

 

Не разполагаме с достатъчно информация. Ако имате положителен отзив за диализен център, не се колебайте да се свържете с нас.

 

Консумативи за Хемодиализа

 

Сертифицирани медицински изделия и консумативи за хемодиализа от лицензиран дистрибутор. Виж повече.

Още новини
Платна за херния: Пробив в лечението

Трайно и ефективно решение за лечение на херния. Стандартни и частично резорбируеми мрежи за херния от Lotus Surgicals.

26 март 2024
НАРЪЧНИК: Кандидатстване за сензори и инсулинови помпи (НЗОК)

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар и инсулинови помпи Medtrum по здравна каса.

8 март 2024
Одобрени сензори за кръвна захар за 2024 г. (НЗОК)

Безплатни сензори за Диабет тип 1. Виж дали покриваш критериите и избери Medtrum.

4 януари 2024
Модерната инсулинова помпа. Изкуствен панкреас?

Най-малката инсулинова пач помпа. За по-добър контрол на диабета. Вече е възможно.

26 май 2023
Колики и газове при бебета. Как да се справим с тях?

Как да се справим с тях и кое е ефикасното решение в една бутилка?

19 май 2023
Външни фиксатори | Ортопедия и травматология

Интелигентни системи за лечение при фрактури. Без ортопедични импланти и винтове.

13 октомври 2022
Електронно направление за хоспитализация (август 2022)

Направленията за хоспитализация са вече електронни, а НЗИС ще има информация за свободните легла в болниците в реално време.

1 август 2022
Противоепидемични мерки в София (18 август 2022)

Столичната регионална здравна инспекция въведе временни противоепидемични мерки в град София

20 юли 2022
Маймунска шарка: 21 юли 2022

Потвърдени са над 14,500 случаи на маймунска шарка в света.

6 юли 2022
Хепатит с неизвестен произход при деца

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

13 май 2022
Инфузионнa системa | Основни характеристики

Инфузионната система: Жизненоважно изделие в медицината.

11 април 2022
Маската не Ви пази. Време е за смяна.

Защо е необходимо да смените маската си с FFP2 маска с по-добра защита.

28 януари 2022
Разлики в измервания със сензор и глюкомер.

Защо не съвпадат стойностите между двете системи?

17 януари 2022
МЗ отмени поръчката на 12.5 млн. тестове за училищата

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

11 януари 2022
Неинвазивно глюкозно измерване с часовник?

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

4 януари 2022
Бързите тестове откриват ли Омикрон? (COVID-19)

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон и тестването.

17 декември 2021
Ревизионна артропластика | Ортопедични модуларни спейсъри

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

29 октомври 2021
Латексови ръкавици на едро

Къде са най-ниските цени на латексови ръкавици?

25 ноември 2021
Нитрилни ръкавици на едро

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

29 септември 2021
НЗОК ще заплаща ли сензорите за кръвна захар?

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

7 юли 2021
Новият MDR регламент на ЕС за медицинските изделия: 2017/745 (Medical Device Regulation)

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

1 юни 2021
Сензор за измерване на кръвната захар (Continuous Glucose Monitoring)

Революция в диабета: Постоянно измерване на кръвната захар. В реално време и без убождане.

30 април 2021
Стандарт за качество (EN 455)

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

8 март 2021
Вертебропластика и Кифопластика

Гръбначна стабилизация чрез минимално инвазивни процедури.

7 юни 2020