Маската не Ви пази. Време е за смяна.

Маската не Ви пази. Време е за смяна.

28 January 2022

Случаите нарастват заради Омикрон

 

Смяната на маската с по-добър клас защита до голяма степен се препоръчва заради рекордната инфекциозност на варианта Омикрон. Най-скорошният вариант на коронавируса е поне два пъти по-заразен от варианта Делта, а както знаем Делта е значително по-инфекциозен от оригиналния вариант на COVID-19.

 

По последна информация Omicron варианта мутира и създава нови версии на SARS-CoV-2. Най-известен е BA.2 със гръмкия си прякор Stealth (Стелт). Вариант BA.2 има повече от 20 мутации в своя шипов (spike) протеин, а целта на ваксините срещу COVID-19 е точно шиповият протеин. На теория е възможно BA.2 да бъде по-устойчив на ваксини, но са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди тази информация.

 

Факт е, че особено след изминалите и текущите празници по света, заедно с появата на Омикрон, случаите на заболели от COVID-19 расте главоломно. Правилното носене на маски и ползването на такива с висок клас на защита остава ключово оръжие за намаляване на риска от инфекция. Пример за маска с по-висок клас на защита е FFP2 респираторна маска за лице с филтрация на поне 94% от аерозолните частици.

 

Защо FFP2?

 

Маските FFP2 вече са задължителни в някои европейски страни. Повишената им ефективност доведе до въвеждане на изискване в Австрия, Германия, Словения и други за употреба на FFP2 маски на закрито. В средата на януари, федералното правителство на Германия въведе мерки, които направиха маските KN95 или FFP2 задължителни в магазините и в обществения транспорт.

 

Световната здравна организация (СЗО) цитира проучвания, които показват, че ефективността на филтриране на маските FFP2 и N95 е съответно 94 и 95 процента. Разбира се, маските FFP3 са най-ефективни, следвани от FFP2/N95, след това хирургическите маски и накрая маските от плат.

 

В САЩ пък Центровете за контрол на заболяванията (CDC), наскоро промениха своите насоки за носене на маски на публични места. От CDC препоръчват употребата на N95/KN95 респиратори (аналогични с FFP2), които предлагат по-добра защита срещу инфекция с COVID-19 в сравнение с платнените или медицинските (хирургическите) маски.

 

Стандарт за качество

 

Сравнение между маски за лице

Тези висококачествени маски значително намаляват предаването на COVID-19. FFP означава „filtering face piece” (филтрираща лицева част). Това е европейски стандарт за ефективност на маската, вариращ от 1, най-ниската степен (FFP1), до 3, най-високата (FFP3).  


Маските FFP2 филтрират поне 94% от всички аерозоли, включително вируси, пренасяни във въздуха, например COVID-19. Американските маски N95 и китайските маски KN95 осигуряват сходни нива на защита. На практика няма разлика между FFP2, N95 и KN95 стандартите.

 

Тези маски за еднократна употреба имат няколко слоя от различни тъкани, включително полипропиленов филтър от разтопен полимер създаващ миниатюрни влакна, които могат да уловят и най-малките частици във въздуха. Проучване, публикувано през декември от Института Макс Планк, немска изследователска организация, установи, че добре прилягащите FFP2 маски намаляват риска от инфекция с COVID-19 до 0,1%. От друга страна, маските от плат и медицинските маски не улавят толкова прецизно фините аерозолни частици във въздуха.

 

Важно е да избирате сертифицирани продукти, които са безопасни за Вашето здраве. Внимавайте дали маските отговарят на стандарта за Лични предпазни средства в Европейския съюз: EN 149:2001 + A1:2009.

 

Имаш нужда от FFP2 маски?

Поръчай сертифицирани FFP2 маски.

Kомпактна инсулинова пач помпа без тръби за по-добър контрол на диабета. Вече е възможно.

read more

Как да се справим с тях и кое е ефикасното решение в една бутилка?

read more

You may be eligible for Medtrum CGM in Bulgaria. Check the requirements.

read more

External Fracture Treatment. No orthopedic implants and screws.

read more

Hospital admission with reduced waiting time and real-time bed data.

read more

Столичната регионална здравна инспекция въведе временни противоепидемични мерки в град София

read more

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар по здравна каса.

read more

More than 300 confirmed cases around the globe.

read more

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

read more

IV infusion set: An essential medical device.

read more

Кога и защо е необходимо да започнете лечение с хемодиализа?

read more

Why you should not expect them to be the same after each measurement?

read more

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

read more

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

read more

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон и тестването.

read more

Bone Cement Spacers with Antibiotic for effective treatment.

read more

Final EXW price as low as 3.60 EUR/box. International shipping.

read more

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

read more

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

read more

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

read more

An innovative way to measure blood sugar levels in real time.

read more

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

read more

The exclusive G21 distributor for Bulgaria.

read more