Сензор за измерване на кръвната захар (Continuous Glucose Monitoring)

Сензор за измерване на кръвната захар (Continuous Glucose Monitoring)

30 април 2021

ПОРЪЧАЙ СЕНЗОРИ ЗА КРЪВНА ЗАХАР ОНЛАЙН

 

Диабетът в България

 

Диабетът е причина за заболяването на около 500 000 души в България. Процентът на заболелите от диабет спрямо общото население в България и по света се увеличава с всяка изминала година. Tази стойност, разбира се, не включва недиагностицирани или предразположени към диабет пациенти в напреднала възраст. Сред видовете диабет са:

 • Диабет тип 1: Автоимунно заболяване. Имунната система атакува и унищожава клетките в панкреаса, където се произвежда инсулин. 1 на 10 пациенти с диабет имат диабет тип 1.
 • Диабет тип 2: Появява се, когато организмът стане устойчив на инсулин, клетките реагират слабо на инсулина и приемат по-малко захар, или когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин.
 • Преддиабет: Когато кръвната Ви захар е по-висока от нормалната, но не е достатъчно висока за диагноза диабет тип 2.
 • Гестационен диабет: Висока кръвна захар по време на бременност. Инсулино-блокиращите (контраинсуларните) хормони  произвеждани от плацентата причиняват този тип диабет.

 

Ако страдате от диабет сте запознати до болка с традиционните и дори старомодни устройства за измерване на кръвната захар, който причиняват временен дискомфорт. Редовното закупуване на консумативи като тест-лентички, ланцети, игли или други консумативи също ви затормозява излишно. 

 

В третото десетилетие на 21 век се предлагат високотехнологични глюкомери, които са всъщност сензори за продължително измерване на кръвна захар с живот около 14 дни. Това означава 14 денонощия, през които системата "неуморно" и в реално време измерва нивата на глюкоза безкръвно и без убождане. Системите за продължително глюкозно мониториране (ПГМ) вече могат да бъдат открити и в България. Иновативните глюкомери се залепват (най-често) на ръката или около корема. Сензорът почти елиминира честото убождане по пръстите със стандартен глюкомер за кръвна захар. Системата се свързва с личния ви смартфон или друго външно устройство, а някои системи поддържат свързване със смарт-часовници, за да можете на наблюдавате нивата на глюкоза на китката си.

 

Система за продължително глюкозно мониториране

 

Системата за продължително измерване на нивата на глюкоза (на англ. език Continuous Glucose Monitoring), или накратко сензор за кръвна захар е малък мини-инвазивен сензор, който се поставя на тялото и е съвместим с диабет тип 1 и диабет тип 2.

 

Основната функция на сензорът е да измерва кръвната захар постоянно, в реално време, безкръвно и без убождане.

Medtrum A7+ TouchCare сензор за кръвна захар

 

През 1999 е одобрена първата система за продължително измерване на кръвната захар от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. През годините големи корпорации като Декском (Dexcom), Медтроник (Medtronic), Аботт (Abbott) и Еверсенс (Eversense) развиват технологията и с последвалите разработки постигат по-голяма точност на измерените данни, по-издържлив сензор, с живот до 14 дни, както и свързване към мобилното Ви устройство чрез мобилно приложение.

 

От какво се състои системата?

 

Системата за постоянно измерване на кръвната захар е компактна, водоустойчива, не се забелязва през дрехите. Сензор-глюкомерът се състои от:

 1. сензор, или лепенка, която се залепва за тялото, отчита нивата на кръвната захар в реално време и издържа до 14 дни. 
 2. трансмитер, или предавателно устройство, което е част от сензора или се предлага отделно за многократна употреба. То предава измерените данни към Вашия телефон.
 3. мобилно приложение, което се свързва с Вашия телефон, съхранява Вашите измервания и дори предупреждава за ниска или висока кръвна захар.

  

Medtrum A7+ сензор продължително измерване на кръвна захар

Предимствата
 • Минимално инвазивна технология, която безболезнено измерва глюкозата постоянно и в реално време.
 • Измерваш нивата на глюкоза през твоя смартфон.
 • Предупреждава те за ниска или висока кръвна захар.
 • Разпознаване на хипер и хипогликемия.
 • Данните за глюкоза се съхраняват в облачен сървър и имаш достъп до тях навсякъде.
 • Увеличен комфорт при справянето с диабета.
 • Сравнително точно измерва нива на глюкоза в организма (до +/- 15%)
 • Могат да те следят твоите близки и/или доктор от разстояние (с твое разрешение)
 • Поддържа смарт-часовници като Apple Watch, Samsung Galaxy Watch, и други, за да наблюдаваш нивата на глюкоза на китката си.
 • Водоустойчив сензор с трансмитер (IPX8)
 
Недостатъците
 • Сензорите все още не се реимбурсират от НЗОК (очаквано след Юли 2021)
 • Допълнително внимание и грижа за сензора са необходими, например по време на сън да не се притиска сензорът, да не се упражнява интензивна физическа активност и др.
 • Сензорите често издържат 14 дни, но само с внимателно използване.
 • Понякога е необходима допълнителна лепенка, за да предпази сензора от външни влияния или отлепване.
 • Когато е поставен неправилно не отмерва точно нивата на глюкоза.
 • Не замества напълно стандартния глюкомер за кръвна захар, поради нуждата от калибриране на глюкозния сензор.

 

Измерване на кръвна захар през телефона е голямо удобство и облекчение за пациентите. За тези, които не желаят да използват телефона си, някои модели работят и с външни приемници.

 

Очакваме в бъдеще да станем свидетели на още по-модерни и трайни решения в измерването на кръвната захар в реално време. Съществуват разработки за гривни и часовници за неинвазивно продължително измерване на кръвната захар, но те все още са в начален стадий на развитие. На този етап, системите за продължително измерване на кръвната захар биха могли да улеснят ежедневието на всеки пациент, който е диагностициран с диабет. Всеки, който страда от диабет, може да следи и наблюдава състоянието си в реално време. ПГМ системите известяват при рязки отклонения, пикове (хипергликемия) и спадове (хипогликемия) в нивата на кръвна захар.

 

От 2021 година Националната здравноосигурителна каса ще обяви решение дали ще реимбурсира стойността на сензорите за диабетици. Здравната каса ще потвърди дали ще поема безплатно сензорите за кръвна захар в България в началото на Април 2021. Очаквайте повече информация в нашия уебсайт.

  

 

Хелмед България предлага сензори за продължително измерване на кръвна захар Medtrum A7+ TouchCare.

 

ПОРЪЧАЙ СЕНЗОРИ ЗА КРЪВНА ЗАХАР ОНЛАЙН

 

Безплатни сензори за диабетици? Виж дали покриваш критериите.

Прочети още

Вземи поне 10 кутии и получаваш преференциална цена за нитрилните ръкавици HELMED.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Поръчай сега нитрилни ръкавици за 20.83 лв без ДДС!

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Имплантируема и компактна инсулинова помпа, която контролираш от мобилно приложение? Вече е възможно.

Прочети още

Хелмед България e изключителен представител на продуктите на италианската компания G21 за България.

Прочети още

Преференциална цена от 10.00 лв/кутия, валидна до 31 Януари 2021!

Прочети още

Какво означават различните сертификати и стандарти при медицинските ръкавици?

Прочети още