Сензор за измерване на кръвната захар (CGM)

Сензор за измерване на кръвната захар (CGM)

9 февруари 2020

Диабетът е причина за заболяването на около 600 000 души в България. За съжаление, тази стойност изключва хората, които все още не са диагностицирани. Притеснително е също увеличението на процента на заболелите от диабет всяка година.

 

Ако страдате от диабет най-вероятно са Ви до болка познати традиционните, дори старомодни и носещи временен дискомфорт устройства за измерване на кръвната захар. Редовното закупуване на консумативи като тест-лентички, ланцети, игли или други също ви затормозява излишно. 

 

Навлизаме във второто десетилетие на 21-ви век. Най-съвременните глюкомери вече измерват нивата на кръвна захар в реално време. Те използват сензор, най-често под формата на лепенка, който се слага на ръката и измерва нивото на кръвната захар. Сензорът се свързва се с вашия смартфон или друго външно устройство. Съществуват и алтернативи като гривна или часовник за измерване на кръвната захар.  

 

През 1999 е одобрена първата система за продължително измерване на кръвната захар от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. През годините големи корпорации като Декском (Dexcom), Медтроник (Medtronic), Аботт (Abbott) и Еверсенс (Eversense) развиват технологията и с последвалите разработки постигат по-голяма точност на измерените данни, по-издържлив сензор, който трае до 14 дни, както и свързване към мобилното Ви устройство чрез мобилно приложение.

 

Системата за продължително измерване на нивата на глюкоза, или по-точно лепенката за кръвна захар, е неивазивна и ще бъде съвместима с диабет тип 1 и диабет тип 2. Целта й е да измерва кръвната захар безкръвно.

 

Системата за постоянно измерване на кръвната захар е компактна, водоустойчива, не се забелязва през дрехите. Сензор-глюкомерът се състои от:

  • сензор, или лепенка, която се залепва за тялото, отчита нивата на кръвната захар и издържа до 14 дни. 
  • трансмитер, или предаващо устройство, което е част от сензора или се предлага отделно. То предава измерените данни към приемник или към мобилното Ви устройство и издържа до 2 години.
  • мобилно приложение, което се свързва с Вашия телефон, съхранява Вашите измервания и дори предупреждава при аномалии в стойностите на кръвната захар.

 

Не всички сензори за продължително измерване на кръвта Ви задължават да използвате мобилно приложение през телефона си. Някой модели работят и с външни приемници, в случай че не предпочитате да използвате смартфон.

 

Най-често мобилните приложения за този тип глюкомери са създадени с цел улеснение на потребителя, за съхраняване на информация през големи периоди от време, както и следенето им в реално време. Вече по-голямата част от сензорите имат поддръжка със смарт часовници, например iWatch, за да можете още по-лесно да наблюдавате нивата на глюкоза.

 

Очакваме в бъдеще да станем свидетели на още по-модерни и трайни решения в измерването на кръвната захар в реално време. На този етап, системите за продължително измерване на кръвната захар биха могли да улеснят ежедневието на всеки, който страда от диабет, както и да известяват при рязки отклонения, пикове и спадове в нивата на кръвната захар.

Преференциална цена от 18.00 лв, валидна до 18.09.2020

Прочети още

Хелмед България e изключителен представител на продуктите на италианската компания G21.

Прочети още

Благодарение на вградените в онлайн магазина модули на Спийди и Еконт

Прочети още