Маската не Ви пази. Време е за смяна.

Маската не Ви пази. Време е за смяна.

28 януари 2022

Случаите нарастват заради Омикрон

 

Смяната на маската с по-добър клас защита до голяма степен се препоръчва заради рекордната инфекциозност на варианта Омикрон. Най-скорошният вариант на коронавируса е поне два пъти по-заразен от варианта Делта, а както знаем Делта е значително по-инфекциозен от оригиналния вариант на COVID-19.

 

По последна информация Omicron варианта мутира и създава нови версии на SARS-CoV-2. Най-известен е BA.2 със гръмкия си прякор Stealth (Стелт). Вариант BA.2 има повече от 20 мутации в своя шипов (spike) протеин, а целта на ваксините срещу COVID-19 е точно шиповият протеин. На теория е възможно BA.2 да бъде по-устойчив на ваксини, но са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди тази информация.

 

Факт е, че особено след изминалите и текущите празници по света, заедно с появата на Омикрон, случаите на заболели от COVID-19 расте главоломно. Правилното носене на маски и ползването на такива с висок клас на защита остава ключово оръжие за намаляване на риска от инфекция. Пример за маска с по-висок клас на защита е FFP2 респираторна маска за лице с филтрация на поне 94% от аерозолните частици.

 

Защо FFP2?

 

Маските FFP2 вече са задължителни в някои европейски страни. Повишената им ефективност доведе до въвеждане на изискване в Австрия, Германия, Словения и други за употреба на FFP2 маски на закрито. В средата на януари, федералното правителство на Германия въведе мерки, които направиха маските KN95 или FFP2 задължителни в магазините и в обществения транспорт.

 

Световната здравна организация (СЗО) цитира проучвания, които показват, че ефективността на филтриране на маските FFP2 и N95 е съответно 94 и 95 процента. Разбира се, маските FFP3 са най-ефективни, следвани от FFP2/N95, след това хирургическите маски и накрая маските от плат.

 

В САЩ пък Центровете за контрол на заболяванията (CDC), наскоро промениха своите насоки за носене на маски на публични места. От CDC препоръчват употребата на N95/KN95 респиратори (аналогични с FFP2), които предлагат по-добра защита срещу инфекция с COVID-19 в сравнение с платнените или медицинските (хирургическите) маски.

 

Стандарт за качество

 

Сравнение между маски за лице

Тези висококачествени маски значително намаляват предаването на COVID-19. FFP означава „filtering face piece” (филтрираща лицева част). Това е европейски стандарт за ефективност на маската, вариращ от 1, най-ниската степен (FFP1), до 3, най-високата (FFP3).  


Маските FFP2 филтрират поне 94% от всички аерозоли, включително вируси, пренасяни във въздуха, например COVID-19. Американските маски N95 и китайските маски KN95 осигуряват сходни нива на защита. На практика няма разлика между FFP2, N95 и KN95 стандартите.

 

Тези маски за еднократна употреба имат няколко слоя от различни тъкани, включително полипропиленов филтър от разтопен полимер създаващ миниатюрни влакна, които могат да уловят и най-малките частици във въздуха. Проучване, публикувано през декември от Института Макс Планк, немска изследователска организация, установи, че добре прилягащите FFP2 маски намаляват риска от инфекция с COVID-19 до 0,1%. От друга страна, маските от плат и медицинските маски не улавят толкова прецизно фините аерозолни частици във въздуха.

 

Важно е да избирате сертифицирани продукти, които са безопасни за Вашето здраве. Внимавайте дали маските отговарят на стандарта за Лични предпазни средства в Европейския съюз: EN 149:2001 + A1:2009.

 

Имаш нужда от FFP2 маски?

Поръчай сертифицирани FFP2 маски.

Kомпактна инсулинова пач помпа без тръби за по-добър контрол на диабета. Вече е възможно.

Прочети още

Как да се справим с тях и кое е ефикасното решение в една бутилка?

Прочети още

Безплатни сензори за Диабет тип 1. Виж дали покриваш критериите.

Прочети още

Интелигентни системи за лечение при фрактури. Без ортопедични импланти и винтове.

Прочети още

Направленията за хоспитализация са вече електронни, а НЗИС ще има информация за свободните легла в болниците в реално време.

Прочети още

Столичната регионална здравна инспекция въведе временни противоепидемични мерки в град София

Прочети още

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар по здравна каса.

Прочети още

Потвърдени са над 14,500 случаи на маймунска шарка в света.

Прочети още

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

Прочети още

Инфузионната система: Жизненоважно изделие в медицината.

Прочети още

Кога и защо е необходимо да започнете лечение с хемодиализа?

Прочети още

Защо невинаги ще съвпадат стойностите между двете системи?

Прочети още

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

Прочети още

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

Прочети още

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон и тестването.

Прочети още

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

Прочети още

Къде са най-ниските цени на латексови ръкавици?

Прочети още

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Революция в диабета: Постоянно измерване на кръвната захар. В реално време.

Прочети още

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

Прочети още

Гръбначна стабилизация чрез минимално инвазивни процедури.

Прочети още