Разлики в измервания със сензор и глюкомер.

Разлики в измервания със сензор и глюкомер.

17 януари 2022

Сензори за кръвна захар

 

Сензорите за продължително измервaне на кръвна захар са изключително удобно средство за следене на кръвната захар за продължителни периоди. Сензорите са малки минимално-инвазивни електрохимични измерватели на глюкозата в интерстициалната течност.

 

Тяхната задача е да измерват кръвната захар постоянно и без многократно убождане на пръстите. Данните от измерването получавате на своят смартфон през мобилно приложение на всеки 2 или 5 минути, в зависимост от модела сензор, който използвате.

 

Сензорите за кръвна захар обаче изискват грижа и внимание. На първо място е от съществено значение как и къде ще поставите сензор за кръвна захар. Повечето сензори за кръвна захар се поставят на ръката, между лакътя и рамото, или в коремната област, отляво или отдясно на линията на пъпа. Задължително е сензорите да се поставят на място с възможно най-много подкожни мазнини.

 

Веднъж поставен, сензорът се нуждае от внимателна употреба. По-долу ще откриете ценни съвети при използване на сензори за кръвна захар.

 

Къде да поставя?

За точно измерване и дълъг живот на сензора.

 • Изберете място на поставяне на сензор според препоръчителните зони указани в инструкцията за употреба.
 • Почиствайте старателно мястото на поставяне с етилов алкохол (спирт), за по-добро залепване на сензора.
 • Поставяйте сензор на място с възможно най-много подкожни мазнини. Сензорите изискват поне 0.5 см подкожни мазнини на мястото на поставяне за постигане на най-добра точност на измерване.
 • Препоръчваме индекс на телесна маса поне 18.5 за задоволителна работа на сензорите - изчислете своя индекс тук.


Ако успешно сте изпълнили тези стъпки и вече използвате сензор, може би си задавате въпроса "Защо има отклонения в измерването между сензор и глюкомер?"

 

Правилото 15-15

и защо има разминаване в стойностите между сензор и глюкомер?

 

Защо има разлики между сензор и глюкомер?

Обикновено кръвната захар започва да се повишава около 15 минути след хранене и достига своя пик след около един час. Важно е да отбележим, че това 15 минути са приблизителна стойност, тъй като постпрандиалната глюкоза (след хранене) зависи от няколко фактора, например вида на консумираната храна.

 

Отклоненията се дължат на разликите в системите:

 • При измерване на кръвна захар с глюкомер взимате проба от свежа капилярна кръв. Измерването с кръв винаги е с преднина поне 10 минути от измерване със сензор.
 • При измерване на кръвна захар със сензор за кръвна захар измервате глюкозата в интерстициалната течност (мазнините), затова е и важно на мястото на поставяне да имате достатъчно подкожни мазнини.


Например, ако измерите кръвната захар с глюкомер преди хранене и 15 минути след като приключите с храненето, видимо ще наблюдавате покачване между първата и втората измерена стойност. При измерване със сензор обаче има и допълнително технологично "забавяне" от още 15 минути, докато "стигне" глюкозата до сензора.

 

След прием на храна, очаквайте повишение в глюкозните стойности от сензора след около 30 минути. Същата закономерност важи и при понижаване на кръвната захар. Ако правите сравнение между сензор и глюкомер, не трябва да очаквате при покачваща се или понижаваща се кръвна захар да получите една и съща стойност в същия момент.

 

Кръвната захар е като влакче.

 

Глюкозата е основният енергиен източник на нашето тяло, който получаваме от храната, която приемаме. Човешкото тяло преобразува въглехидратите в глюкоза. Глюкозата се абсорбира от храносмилателния тракт в кръвния поток. След това глюкозата се движи от кръвния поток към течността, която заобикаля всички клетки в тялото - интерстициалната течност. Когато глюкозата попадне в интерстициалната течност, тя се придвижва към клетките, където може да се използва за енергия.

 

Когато направите измерване с глюкомер от пръст, вие измервате нивото на глюкозата в кръвта си. Този тип измерване е кръвна глюкоза (BG). Когато използвате сензор, той измерва нивото на глюкозата в интерстициалната течност (течността, заобикаляща клетките ни). Този тип измерване се нарича сензорна глюкоза (SG).

 

Разликите между сензор и глюкомер се получават най-често, защото информацията за нивата на глюкозата Ви все още не е стигнала от кръвния поток (BG) до интерстициалната течност (SG). 

 

Информацията предоставена от сензор за глюкоза е предназначена да допълни, а не да замести информацията за кръвната захар получена с помощта на стандартен глюкомер. Преди да предприемете действия или лечение, проверявайте стойностите с глюкомер.

 

Стандартният глюкомер и сензорът измерват нивата на глюкоза в две различни области, тъй като глюкозата винаги се движи между тези две зони. Показанията на кръвната захар и показанията на глюкозата на сензора от вашия сензор рядко ще бъдат абсолютно еднакви. Продължете да четете за правилно калибриране и най-точни измервания.

 

КАЛИБРИРАНЕ

Важен елемент за добра точност на сензори за кръвна захар.

 

Тази част се отнася за сензори, които изискват калибриране (сверяване с глюкомер). Калибрирането е стъпката, в която най-често се допускат грешки. При неправилно калибриране е възможно да се стигне до големи отклонения и незадоволеност от употребата на сензори.

 

 1. КАЛИБРИРАЙТЕ сензор за кръвна захар Medtrum TouchCare:
  • само при стабилна кръвна захар (непонижаваща се/непокачваща се);
  • преди хранене,;
  • поне 2 часа след хранене.
  • в рамките на 4.0 - 10.0 mmol/L
 2. КАЛИБРИРАЙТЕ сензора с глюкомер, след като добре сте почистили пръста, от който взимате кръв.
 3. ОТЛОЖЕТЕ КАЛИБРИРАНЕ ако кръвната захар не е стабилна. Отложеното калибриране не спира измервателната функция на сензора.
 4. НЕ КАЛИБРИРАЙТЕ сензора ако през последните 15 минути кръвната Ви захар е била променлива. Oтложете калибриране докато се стабилизира захарта.
 5. НЕ КАЛИБРИРАЙТЕ сензора, ако кръвната Ви захар е извън границите 4.0 - 10.0 mmol/L.
 6. НЕ КАЛИБРИРАЙТЕ сензора повече от 1 път на ден.

 

Калибрирането на сензор е препоръчителна функция с една единствена цел - безопасност. При системите без калибриране рискувате да забравите да сверявате кръвната захар с глюкомер, което може да бъде опасно за Вашето здраве.

 

Въпреки разликите, които можете да наблюдавате между глюкомер и сензор, сензорите за кръвна захар са несъмнено полезно средство за следене на кръвната захар. Сензорите представят една по-обширна картина как се движат нивата Ви на кръвна захар без да се убождате на всеки 2 минути. Те са чудесен индикатор за тенденцията на кръвната Ви захар и чрез сензорите можете по-добре да контролирате нивата й. Особено удобство са и алармите, които можете да настройте по Ваш избор (Glucose Alerts), както и алармите за рязко покачване/понижаване на глюкозата (Rapid Rise/Fall).

 

ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ

Сензорите за кръвна захар трябва да се използват с повишено внимание.

 • НЕ се облягайте на сензора,
 • НЕ прилагайте натиск върху сензора*,
 • НЕ се препоръчват тесни дрехи, които биха приложили натиск върху устройството,
 • НЕ го закачайте във външни обекти и предмети, например врати.


*Не препоръчваме да поставяте сензор за кръвна захар на страната, на която спите. По време на сън можете несъзнателно да притиснете сензора или да възпрепятствате сигнала без Ваше знание. Например, ако спите по-често на дясната страна, препоръчваме да поставите сензор на лявата ръка.

 

Сензори Medtrum TouchCare A7+

 

С нашият екип тествахме сензорите за кръвна захар Medtrum TouchCare A7+ (в някои държави Slim), за да гарантираме максимално добри резултати и задоволеност от продукта. Сензорите Medtrum измерват глюкозата на всеки 2 минути, до 14 дни през удобно мобилно приложение. Ще продължим да Ви информираме за най-ефективните и ефикасни методи за употреба на сензори за кръвна захар.

 

ВАЖНО

 

Преди да предприемете лечение, потвърждавайте глюкозните стойности от сензор с глюкомер. Medtrum TouchCare e сертифициран продукт за Европейският съюз и се реимбурсира в десетки държави. Сензорите Medtrum TouchCare са одобрени и от НЗОК за реимбурсиране в България. Консултирайте се с Вашия ендокринолог.

Безплатни сензори за диабетици? Виж дали покриваш критериите.

Прочети още

Има ли повод за притеснение относно хепатита при деца?

Прочети още

Инфузионната система: Жизненоважно изделие в медицината.

Прочети още

Кога и защо е необходимо да започнете лечение с хемодиализа?

Прочети още

Защо е необходимо да смените маската си с FFP2 маска с по-добра защита.

Прочети още

Запознайте се с реда на отпускането на сензори за кръвна захар по здравна каса.

Прочети още

Процедурата за закупуване на тестове за началото на 2022 е отменена.

Прочети още

Японска компания разкри прототип на обещаващия си продукт.

Прочети още

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон и тестването.

Прочети още

Спейсъри от костен цимент с антибиотик за по-ефективно лечение.

Прочети още

Къде са най-ниските цени на латексови ръкавици?

Прочети още

Качествени и безопасни нитрилни ръкавици.

Прочети още

Дългоочакваното реимбурсиране на сензорите за кръвна захар ще започне до края на Септември 2021.

Прочети още

Какви промени ще настъпят след като новият регламент MDR замести старият MDD?

Прочети още

Революция в диабета: Продължително измерване на кръвната захар в реално време.

Прочети още

Имплантируема и компактна инсулинова помпа, която контролираш от мобилно приложение? Вече е възможно.

Прочети още

Какво означава EN 455 стандартът за качество при еднократните ръкавици?

Прочети още

Гръбначна стабилизация чрез минимално инвазивни процедури.

Прочети още